Møldrup Lokalhistoriske Arkiv
Lokalhistorisk Arkiv for Møldrup og Omegn

Vester Tostrup

Tostrup sogn omgives af annekset Roum og Hvam sogn, Fjelsø, Ulbjerg og Låstrup sogne, fra hvilke det delvis skilles ved Simested å, samt Skals og Vester Bjerregrav sogne.

I sognet er byerne: Tostrup med kirke, præstegård og tidligere var der skole. Møldrup, Troelstrup, Ugelrise, Spanggård.

På Spanggårds mark lå i fordumstid Mindrup kirke.Tulsbjerge

Af sognets ca. 100 gravhøje er halvdelen endnu velbevaret. Heraf ligger en prægtig højrække på den overordentlig smukke, smalle bakkeryg, der fra Troelstrup strækker sig østpå, på tværs gennem sognet, af rækkens i alt 17 høje er de 15 fredede, deriblandt, Skriverhøj, Fingerhøj, Bavnehøj, de 2 Rønhøje, Hørhøj, Galgehøj og Glarmosehøj. Udenfor denne rækker ligger de 2 fredede Potshøje. I øvrigt er under Tostrup fredlagt 9 høje, deriblandt Galgehøj og Tinghøj, begge meget anseelige.

Ved Galgehøj blev Karen Ulbjerg i 1619 brændt på bålet, hun blev beskyldt for trolddomskunster på Lynderupgård og dømt til døden.

 Ved foden af Tinghøj kunne Møldrup Arkiv indvie en mindesten den 7. oktober 1982 med teksten "Bavnen lyste og budstikken gik" pga. fredningen måtte stenen ikke placeres direkte på Tinghøj. - Det var også her på Tinghøj der under Kejsterkrigen 1625-1629 kom til konfrontation mellem kejserens tropper og de herboende bønder. De herboende bønder forsvarede sig og havde fået skytten Bertel fra Lynderupgård til at være med, han var skarpskytte og da én af kejserens folk fik det indfald at stå op på Tinghøj og synliggøre sin foragt for fjenden, ved at trække bukserne ned og vise dem sin bare bagdel, lagde Bertel an, og skød den kejserlige soldat i bagdelen, han er vel næppe død af et skud i denne legemsdel, men af blodtabet pga. den skade kuglen forvoldte. Igennem årene blev det fortalt igen og igen, til sidst vidste ingen, om det virkelig var sket, eller om det bare var en historie.

Her lå han så frem til 1990'erne, hvor udgravningerne til naturgasledningen gennemskar Jylland. Efterfølgende er han kommet på Viborg Stiftsmuseum og i 2012 har de på museet lavet en film omkring soldaten og skytte Bertel. 

Simested å slynger sig igennem landskabet ved Skindersbro - fotograf: Leif Andersen, Møldrup

Ulve

I disse dage snakkes meget om ulvens genkomst til Danmark, derfor genopfrisker vi uddrag fra fortællingen i årsskrift 1978.

På bakken vest for Spanggård ligger to gravhøje og mellem dem en firkantet plads. Her lå i sin tid Mindrup kirke og kirkegård. Julemorgen 1501 satte en Røverbande fra Salling ild til Spanggaard og den nedbrændte. Præstens angst for røverbesøg voksede og han opsøgte spåkonen Kirsten Ulbjerg. Det var en vinteraften med en forrygende snestorm at præsten bad Kirsten om at se ind i fremtiden for ham, og hendes spådom lød, at præsten skulle få en grusom død og hans kirke ville synke i grus. Præsten vaklede ud, nu fuldstændig skrækslagen og gik vild i snestormen. Næste morgen fandt man resterne af hans tøj i en krog ved Mindrup kirke. Her var han havnet om natten og havde søgt ly, men han havde ikke haft nøglerne til kirken med og ud på natten havde omstrejfende ulve fundet ham.

©Copyright 2012 - Lokalhistorisk Arkiv for Møldrup og Omegn - Udviklet af Thomas Sloth